Quinoa šalát so špargľou a jahodami
2024. 9. 16. | Judit
Môj #kitchenstories recept skutočne evokuje jar a ešte viac leto: sezóna špargle a jahôd konečne dorazila, takže vám ponúkam recept na bohatý a zdravý šalát z týchto čerstvých surovín.
INGREDIENCIE (NA 2 VÄČŠIE PORCIE)
1 zväzok zelenej špargle
25 dkg čerstvých jahôd
150 gramov uvarenej quinoy
10 dkg mäkkého kozieho syra
5 dkg masla
1 lyžica medu
Olivový olej, krémový balzamikový ocot
Soľ, korenie
Listy čerstvej bazalky podľa chuti
PRÍPRAVA
Quinoa sa prepláchne a uvarí sa v takom množstve vody, ktoré ju zakryje. Varíme na strednom ohni po dobu 12-15 minút. Medzitým si umyjeme špargľu a jahody.
Špargľu nie je potrebné šúpať, nakrájame ju na kolieska poprípade na tenké „pásiky“. Môžete na to použiť aj škrabku. K zelenej špargli som ešte pridala fialovú špargľu, vďaka ktorej bolo jedlo naozaj zaujímave a ešte farebnejšie, môžete ju nájsť na farmárskom trhu.
Ja potom zvyknem uvariť nasekanú špargľu, nechám ju 2-3 minúty postáť v horúcej vode, potom precedím a pár minút orestujem. Špargľu už nevarte ani nesmažte, bude mať jemnejšiu štruktúru.
Medzitým si nakrájame umyté jahody.
Všetko dáme do veľkej mixovacej nádoby, suroviny môžu byť aj vlažné (quinoa, špargľa) alebo úplne studené. V uzavretej nádobe pretrepte olivový olej, balzamikový ocot, med a zmes nalejte na šalát. Dôkladne premiešame, na vrch môžeme nadrviť kozí syr a poukladať lístky čerstvej bazalky, jedlo môžeme podávať aj so strateným vajcom alebo grilovanými kuracími prsiami.
Dobrú chuť!