Thajská zeleninová polievka s medvedím cesnakom
2025. 1. 25. | Judit
Teraz, keď konečne prišla jar, sme vám priniesli skutočne vzrušujúci a osviežujúci recept. Urobili sme poriadnu zeleninovú, pikantnú, mierne kyslú polievku s ázijskou príchuťou posypanú čerstvou šalotkou a koriandrom. Pozrite sa!
INGREDIENCIE (PRE 4 OSOBY)
2 mrkvy
2-3 zemiaky
2 petržleny
3-4 stonky zeleru
1 cibuľa
1 zväzok medvedieho cesnaku
2 strúčiky cesnaku
1 exotická tom yum pasta (dostupná v ázijských obchodoch)
2 cm čerstvého zázvoru
1 limetka
Trochu šalotky na posypanie
Soľ
Korenie
Približne 0,5 l vody
Trochu oleja
Koriander
PRÍPRAVA
Zeleninu umyjeme a ošúpeme. Cibuľu nakrájame na kolieska, cesnak na tenké plátky a na troche oleja dusíme do sklovita. Medzitým si nakrájame mrkvu a petržlen, zemiaky nakrájame na kocky a nakrájanú zmes pridáme k cibuli.
Potom zmes trochu osolíme a okoreníme a zalejeme vodou tak, aby bola všetka zelenina ponorená. Medvedí cesnak nakrájame a rozdelíme ho na dve časti, jednu polovicu pridáme rovno do polievky.
Akonáhle začne polievka vrieť, pridáme do nej veľkú lyžicu tom yum pasty a dobre premiešame. Varíme asi 10-12 minút, je dobré, ak zelenina ostane chrumkavá, netreba ju dlho variť.
Posypeme ju zvyšným medvedím cesnakom, čerstvým koriandrom, nakrájanou šalotkou a pridáme plátok limetky.
Dobrú chuť!