Cvikla s balzamikovým octom a krémovou pohánkou


2024. 4. 24. | Judit

Cvikla s balzamikovým octom a krémovou pohánkou


Cvikla je veľmi všestranná a super zdravá ingrediencia, ktorá je našťastie na trhu stále dostupná. Jedna z mojich obľúbených zimných zelenín a v tomto období robím tento šalát veľmi často. Hodí sa perfektne ako obloha, či už samostatne, studená alebo teplá.

 

INGREDIENCIE


Cvikla

3-4 väčšie cvikly

2 stredne veľké jablká

100 gramov sušených brusníc

3 polievkové lyžice medu

Balzamikový ocot alebo krémový balzamikový ocot

Trocha vody

 

Krémová pohánka

250 gramov pohánky

1 dl kokosovej smotany

Soľ

Korenie

 

PRÍPRAVA


Cvikla sa očistí a dá sa ešte v celku zapiecť do trúby  vyhriatej na 180°C na 45 minút. Keď vychladne, tak ju nakrájame na kocky.

Jablká umyjeme, olúpeme a tiež nakrájame na kocky.

V hrnci zohrejte trochu medu, potom do neho zamiešajte kocky cvikly a trochu premiešajte. Nalejte balzamikový ocot a potom pridajte sušené brusnice. Opäť trochu premiešaje a  pridajte jablká. Varíme pod pokrievkou niekoľko minút, potom pokrievku odstráňte a miešajte až pokým nezískate lepkavú krémovú textúru. V prípade potreby môžete pridať trochu vody, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.

Pohánku povaríme 15-20 minút, pridáme kokosovú smotanu a tyčovým mixérom rozmixujeme na krémovú zmes, osolíme a okoreníme.

Podávajte s čerstvou rukolou, kešu orieškami, pár kvapkami olivového oleja – ak nie ste vegán, tak navrch ešte môžete pridať čerstvý kozí syr.

Dobrú chuť!

 

 

Zdieľajte to s ostatnými!
Naozaj chcete zmazať položku z košíka?
 
 
Zmazať