Cvikla s balzamikovým octom a krémovou pohánkou
2024. 9. 12. | Judit
Cvikla je veľmi všestranná a super zdravá ingrediencia, ktorá je našťastie na trhu stále dostupná. Jedna z mojich obľúbených zimných zelenín a v tomto období robím tento šalát veľmi často. Hodí sa perfektne ako obloha, či už samostatne, studená alebo teplá.
INGREDIENCIE
Cvikla
3-4 väčšie cvikly
2 stredne veľké jablká
100 gramov sušených brusníc
3 polievkové lyžice medu
Balzamikový ocot alebo krémový balzamikový ocot
Trocha vody
Krémová pohánka
250 gramov pohánky
1 dl kokosovej smotany
Soľ
Korenie
PRÍPRAVA
Cvikla sa očistí a dá sa ešte v celku zapiecť do trúby vyhriatej na 180°C na 45 minút. Keď vychladne, tak ju nakrájame na kocky.
Jablká umyjeme, olúpeme a tiež nakrájame na kocky.
V hrnci zohrejte trochu medu, potom do neho zamiešajte kocky cvikly a trochu premiešajte. Nalejte balzamikový ocot a potom pridajte sušené brusnice. Opäť trochu premiešaje a pridajte jablká. Varíme pod pokrievkou niekoľko minút, potom pokrievku odstráňte a miešajte až pokým nezískate lepkavú krémovú textúru. V prípade potreby môžete pridať trochu vody, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
Pohánku povaríme 15-20 minút, pridáme kokosovú smotanu a tyčovým mixérom rozmixujeme na krémovú zmes, osolíme a okoreníme.
Podávajte s čerstvou rukolou, kešu orieškami, pár kvapkami olivového oleja – ak nie ste vegán, tak navrch ešte môžete pridať čerstvý kozí syr.
Dobrú chuť!