Čas jahôd!
2024. 12. 7. | admin
Vyznanie lásky k jahodám: s tromi receptami na vyskúšanie!
JAHODY 3X INAK
Ovocné, šťavnaté, sladké a jednoducho lahodné. Jahody má rád snáď každý a červené plody patria k letu rovnako ako slnko a teplé počasie. Tieto chutné červené plody leta majú málo kalórií, ale zato nám poskytujú obzvlášť vysoký obsah vitamínu C. Aby sme vám jahodovú sezónu osladili, pripravili sme pre vás tri recepty. Najlepšie na nich je, že vám na prípravu všetkých troch receptov postačí len niekoľko málo ingrediencií.
Ovocný nápoj, domáca marmeláda alebo lahodný koláč – ktorý jahodový recept je váš najobľúbenejší? Naše odporúčanie: Vyskúšajte ich všetky a pochutnajte si.
Bez pridaných látok a umelých aróm: Domáca marmeláda s čerstvou mätou
DOMÁCA JAHODOVÁ MARMELÁDA
Či už do vlastných zásob, alebo ako darček - domáca marmeláda z čerstvých jahôd chutí ovocne a lahodne a vyvoláva spomienky na staré časy. Domáca pochúťka sa podáva na raňajky alebo večeru a zje sa behom chvíľky. A tu je recept:
Na 10 pohárov s objemom 80 ml budete potrebovať:
-
800 g jahôd
-
zväzok čerstvej mäty
-
½ citrónu
-
270 g želírovacieho cukru
Jahody umyte a odstráňte stopky. Podľa toho, či máte radšej hladkú marmeládu alebo marmeládu s kúskami, očistite všetky jahody alebo len polovicu a nakrájajte ich na malé kúsky. Čerstvú mätu umyte a nakrájajte nadrobno. Nakoniec dajte jahodové pyré s kúskami jahôd alebo bez nich do hrnca so želírovacím cukrom a premiešajte. Pridajte citrónovú šťavu a pyré za stáleho miešania priveďte do varu a asi 4 minúty povarte. Potom vmiešajte mätu, nechajte krátko vychladnúť a nalejte do pripravených pohárov. Namiesto mäty môžete na zjemnenie džemu použiť aj bazalku, kvet bazy čiernej alebo vanilkové lusky.
Čím viac jahôd, tým viac džemu!
Tip: Uistite sa, že používate špeciálne poháre na zaváranie, aby vám marmeláda dlho vydržala.
V sladkej limonáde by nemal chýbať vylisovaný kyslý citrón.
LETNÁ JAHODOVÁ LIMONÁDA
Nemôžete sa jahôd nabažiť? My tiež nie! Potrebujete rýchlo pripraviť úžasný letný nápoj? Žiadny problém, pretože s obľúbeným ovocím vykúzlite lahodné osvieženie počas chvíľky. Ľadový čaj bol včera, dnes si pripravte jahodovú limonádu!
Na 1 liter limonády budete potrebovať:
-
200 ml vody
-
100 g cukru
-
250 g jahôd
-
2 citróny
-
1 liter perlivej alebo neperlivej vody (podľa chuti)
Úžasné letné osvieženie: ružovo-červený jahodový nápoj
Za stáleho miešania zahrievajte cukor v 200 ml vody, kým sa úplne nerozpustí. Potom to nechajte vychladnúť. Jahody umyte a nakrájajte na malé kúsky, vytlačte ich cez sito a pridajte do vody s cukrom. Zmes jahôd, cukru a vody zmiešajte s trochou citrónovej šťavy a pridajte zvyšný liter vody. Hotový nápoj potom ozdobte niekoľkými plátkami citróna a čerstvými jahodami. Podávajte s ľadom.
Nielenže vyzerajú lahodne, ale aj tak chutia!
JAHODOVÉ TARTALETKY POOBEDNEJ KÁVE
Čo by to bolo za letné popoludnie bez ovocnej desiaty? Jahodové koláče sú vítanou alternatívou k tortám a pri príchode nečakaných hostí ich rýchlo pripravíte. Koniec koncov, určite radšej budete tráviť leto vonku na záhrade alebo na balkóne s priateľmi, než aby ste stáli hodiny v kuchyni. Dobrú chuť!
Na 4 koláčiky budete potrebovať:
-
1 balenie hotových tartaletiek (koláčikov z krehkého cesta)
-
300 g jahôd
-
práškový cukor
Na krém :
-
1 hrnček smotany na šľahanie
-
1 hrnček zakysanej smotany
-
1 balíček vanilkového cukru
Tomu nikto neodolá! Čerstvé ovocie osladí trocha práškového cukru.
Smotanu vyšľahajte do tuha a potom do nej vmiešajte kyslú smotanu. Pridajte vanilkový cukor a všetko premiešajte. Potom krém rozotrite na tartaletky. Jahody umyte a odstráňte stopky. Časť ovocia nakrájajte na malé plátky a položte ich na tartaletky. Doprostred položte celú jahodu, všetko posypte práškovým cukrom a podávajte.
Nie všetky jahody sú rovnaké! Ktorú odrodu máte najradšej?.
TROCHU JAHODOVEJ HISTÓRIE PRE MILOVNÍKOV OVOCIA
Vedeli ste, že podobne ako je to u jabĺk, tak existuje mnoho rôznych odrôd jahôd? Iste, každý pozná pojmy zo sveta jabĺk „Granny Smith“ alebo „Pink Lady“, ale počuli ste niekedy o „Asia“, „Polka“ alebo „Lambada“? S nami sa dozviete, ktorá odroda sa najlepšie hodí na desiatu alebo do koláčov, dezertov a podobne:
-
Asia: lahodné aromatické jahody, dobre chutia samotné alebo napríklad s müsli
-
Daroyal®: majú dlhú trvanlivosť a hodia sa do šalátov, skvele chutia aj samotné
-
Honeoye: mierne kyslastá chuť, vynikajúce v džeme, omáčkach a dezertoch
-
Korona: pevné plody, sú skvelé na pečenie
-
Lambada: intenzívna chuť, skvelé do punču alebo džemov
-
Malwina: hodia sa ku všetkému a dajú sa dobre pestovať na záhrade, pretože sú veľmi odolné
-
Polka: vďaka sladkokyslej chuti sa hodia do štiav a limonád
-
Senga Sengana: sladko aromatické jahody s malou kyslosťou, často sa používajú do koláčov a tort
UŽITE SI JAHODOVÚ SEZÓNU A NECHAJTE SI CHUTNAŤ!