Mazancové dvojfarebné venčeky
2024. 11. 9. | Markéta
Budete potrebovať
450 g hladkej múky
200 ml smotany na šľahanie (30%+)
20 g droždia
70 g cukru
1 vanilkový cukor
2 žĺtky + jedno vajce
100 g zmäknutého masla
štipku soli
1 a pol lyžice holandského kakaa
Postup
Do vlažnej smotany rozdrobíme čerstvé droždie, primiešame lyžičku cukru, zľahka poprášime hladkou múkou, prikryjeme utierkou a necháme zhruba 10 minút odstáť, aby vzišiel kvások.
Medzitým si do misky odvážime múku, po okrajoch ju posolíme, uprostred vytvoríme jamku, prelejeme vzídený kvások, zvyšnú časť cukru, vanilkový cukor, vajíčka a začneme od stredu miešať.
Vzápätí pridáme aj nakrájané zmäknuté maslo ((alebo nastrúhané). Zo všetkých ingrediencii poriadne vymiesime nelepkavé cesto, nemalo by byť potrebné pridávať múku.
Polovicu cesta dáme kysnúť do inej misky a do zvyšného cesta ešte primiešame kakao. Oboje prikryjeme potravinárskou fóliou alebo mokrou utierkou a necháme 90 minút kysnúť (neurýchľovať).
Potom cesto premiestnime na dosku. Každé rozdelíme na 10 dielikov (môžete aj rozvážiť) a vytvoríme hady dlhé cca 22 cm. Vždy pretočte medzi sebou svetlý a kakaový valček, potom spojte do kruhu a pritlačte konce. Vzniknutých desať venčekov skladajte s rozostupmi na dva plechy vyložené pečiacim papierom.
Prikryte ich ešte na cca 15 minút potravinárskou fóliou, potom rozohrejte trúbu na 175°C.
Venčeky potrite rozšľahaným žĺtkom s lyžicou vody a posypte mandľovými lupienkami. Pečte cca 20-30 minút, dozlatova a prepečenia.
Po vytiahnutí z trúby ihneď potrite vopred rozpusteným maslom pomocou mašľovačky (môžete pridať aj trochu medu alebo rumu). A podávame. Najlepšie sú ešte vlažné, s maslom a marmeládou, alebo našľahaným tvarohom a marmeládou.
Dobrú chuť.