Jesenný koláč v tvare tekvice
2024. 9. 12. | Orsi
Prinášame Vám nápad na koláč v tvare tekvice a trochu inšpirácie na vytvorenie útulnej atmosféry na chladné dni.
INGREDIENCE
500 g múky
2,5 dl mlieka
50 g masla alebo margarínu
70 g cukru
1 vajíčko
15 g droždia
Štipka soli
NA POTRETIE
1 vajíčko
1 lyžica vody
POSTUP
Mlieko ohrejeme aby bolo mierne vlažné, rozdrobíme doň droždie a pridáme lyžicu cukru. Medzitým zmiešame všetky ostatné ingrediencie a nakoniec pridáme mlieko s droždím. Pokiaľ nemáme dosť času na dlhé kysnutie, predhrejeme rúru na 50 stupňov, potom ju vypneme a dovnútra vložíme vykysnúť cesto.
Keď cesto vykysne, vytvarujeme z neho bochníky veľkosti päste a znovu ich vložíme do teplej rúry na vykysnutie. Tieto vykysnuté bochníčky pred pečením obviažeme povrázkom v štyroch smeroch tak, aby získali tvar malých tekvíc. Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry predhriatej na 170 stupňov asi na 30 minút.
Tekvice z rúry vyberáme hneď ako získajú zlatohnedú farbu. Potom odstránime špagát a vložíme doprostred bochníkov kúsok škorice, ktorý nám vytvorí stopku tekvice.
Okrem vône sušienok a teplého čaju nám pocit útulnej domácnosti pomôžu vytvoriť aj pekné vankúše, prikrývky a vnútorné či vonkajšie svetlá.