Domáci vaječný likér


2024. 10. 14. | Anna

Domáci vaječný likér

 

Plánujete tento rok vyskúšať domáci vaječňák? Pripravili sme si pre vás jednoduchý recept na neskutočne jemný a lahodný vaječný koňak, ktorý si zamilujete.

A VIANOCE MÔŽU ZAČAŤ! VYSKÚŠAJTE NÁŠ RECEPT NA DOMÁCÍ VAJEČNÝ KOŇAK, BEZ KTORÉHO SI SVIATOČNÝ ČAS JEDNODUCHO NEVIEME PREDSTAVIŤ. JE NESKUTOČNE JEMNÝ, KRÉMOVO LAHODNÝ A URČITE HO BUDETE MUSIEŤ EŠTE DOROBIŤ, PRETOŽE NIKDY VEĽMI DLHO NEVYDRŽÍ.


NA 1 L POTREBUJEME

6 ks žĺtkov

50 g kryštálového cukru

500 ml smotany na šľahanie

1 konzervu salka

1 vanilkový lusk

250 ml kvalitného rumu

 

POSTUP

1) Smotanu spolu so zrniečkami z vanilkového lusku zahrejte, ale nevarte.

2) Nad parou vyšľahajte žĺtka s cukrom do peny pokiaľ nedosiahnu teploty aspoň 75 stupňov. Môže to trvať približne 15-20 minút.

3) Potom pridajte k žĺtkom opatrne časť smotany a dobre premiešajte. Vyrovnáte tým teplotu zo žĺtkov. Potom pridajte zbytok smotany a salko.

4) Za stáleho miešania varte nad parou, pokým zmes nedosiahne teplotu 75 stupňov a vaječná zmes nezhustne. Pokiaľ ste netrpezliví a zručnejší, môžete variť priamo na miernom ohni. Inak varte stále vo vodnom kúpeli.

5) Keď je zmes dovarená, odstavte a prilejte rum.

6) Výsledný vaječňák potom nalejte do čistých (ideálne sterilizovaných) fľaštičiek, nechajte úplne vychladnúť a potom dajte do chladničky.

Dobrú chuť!


###TIP###

Domácí vaječný likér je ideálny aj ako jedlý vianočný darček, ktorý poteší každého.

 

Zdieľajte to s ostatnými!
Naozaj chcete zmazať položku z košíka?
 
 
Zmazať