Domáci vaječný likér
2024. 10. 14. | Anna
Plánujete tento rok vyskúšať domáci vaječňák? Pripravili sme si pre vás jednoduchý recept na neskutočne jemný a lahodný vaječný koňak, ktorý si zamilujete.
A VIANOCE MÔŽU ZAČAŤ! VYSKÚŠAJTE NÁŠ RECEPT NA DOMÁCÍ VAJEČNÝ KOŇAK, BEZ KTORÉHO SI SVIATOČNÝ ČAS JEDNODUCHO NEVIEME PREDSTAVIŤ. JE NESKUTOČNE JEMNÝ, KRÉMOVO LAHODNÝ A URČITE HO BUDETE MUSIEŤ EŠTE DOROBIŤ, PRETOŽE NIKDY VEĽMI DLHO NEVYDRŽÍ.
NA 1 L POTREBUJEME
6 ks žĺtkov
50 g kryštálového cukru
500 ml smotany na šľahanie
1 konzervu salka
1 vanilkový lusk
250 ml kvalitného rumu
POSTUP
1) Smotanu spolu so zrniečkami z vanilkového lusku zahrejte, ale nevarte.
2) Nad parou vyšľahajte žĺtka s cukrom do peny pokiaľ nedosiahnu teploty aspoň 75 stupňov. Môže to trvať približne 15-20 minút.
3) Potom pridajte k žĺtkom opatrne časť smotany a dobre premiešajte. Vyrovnáte tým teplotu zo žĺtkov. Potom pridajte zbytok smotany a salko.
4) Za stáleho miešania varte nad parou, pokým zmes nedosiahne teplotu 75 stupňov a vaječná zmes nezhustne. Pokiaľ ste netrpezliví a zručnejší, môžete variť priamo na miernom ohni. Inak varte stále vo vodnom kúpeli.
5) Keď je zmes dovarená, odstavte a prilejte rum.
6) Výsledný vaječňák potom nalejte do čistých (ideálne sterilizovaných) fľaštičiek, nechajte úplne vychladnúť a potom dajte do chladničky.
Dobrú chuť!
###TIP###
Domácí vaječný likér je ideálny aj ako jedlý vianočný darček, ktorý poteší každého.